1 min read
Caz incredibil la Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare din comuna Șanț

Ocolul Silvic din comuna Șanț este unul dintre cele mai bogate ocoale din județ și in top 15 cei mai mari proprietari de pădure din țară. Cu toate acestea ocolul silvic se numără printre cele mai neprofitabile ocoale silvice cu un număr de angajați care este aproape sa atingă 3 cifre și o administrare mai mult decât proastă. Colac peste pupăză, recent, în urma unui control fiscal, cei de la ANAF descoperă neconcordanțe în situațiile financiare fapt pentru care se emite o decizie de impunere in valoare de peste un milion de Euro. Mai exact, pe înțelesul tuturor, Ocolul Silvic trebuie să plătească statului suma de circa 56 miliarde (lei vechi).

    Până aici totul bine și frumos...(vorba vine) însă abia acuma urmează bomba: Celor care au adus ocolul în asemenea situație le-a venit o super idee: ca să poată plăti sumele astronomice rezultate din administrarea defectuoasă, vor să amaneteze pădurea proprietate a comunei pe o perioada de 5 ani de zile. Vă dați seama ce le-a “fătat mintea” ? 

 Aceeași administrație care anual a "administrat" adevărate averi care se evaporau pe cheltuieli de funcționare și care a adus Ocolul Silvic în colaps ar vrea să gajeze pădurea din patrimoniul Comunei pentru simplul fapt că nu vor să își piardă "abilitățile de administrare". Chiar au trecut de la idee la fapte și împreună cu "șeful" de la primărie (despre care vom scrie într-un următor articol pentru că și el la rândul lui este la fel de bun administrator ca și cei de la Ocol) au pus pe ordinea de zi a Consiliului Local un proiect prin care consilierii (pentru că fără ei nu se poate) trebuiau să voteze amanetarea pădurilor. 

     Singurul noroc al celor ce trăiesc în comuna Șanț este că în Consiliul Local s-au găsit niște oameni cu capul pe umeri care au blocat aceste manevre disperate de a nu pierde beneficiile care vin la pachet cu funcția de "șăf". Văzându-se fără prea multe opțiuni, administrația Ocolului împreuna cu DOMNUL primar "s-au dat" și au făcut o ditamai Adunare Generală la care (vezi-doamne) să se afle și opinia publică a cetățeniilor. Nimic deplasat până aici, chiar ar fi fost un exercițiu frumos de democrație însă stupoare: La adunarea generala, 85% dintre prezenți erau angajații ocolului Silvic care ar fi trebuit să-și voteze vacantarea postului, 10% neamuri, colaboratori (tăietori sau cărăuși de lemne) și abia vreo 5% din cei prezenți au fost oameni care nu ar fi avut nici un interes direct cu ocolul. Ulterior, la un sondaj pe o pagină locală oamenii au votat în valuri după cum era de așteptat, împotriva amanetării uneia dintre principala surse de venit din zonă. 

   Detaliem mai jos, în cifre, de ce zicem că e proastă administrația acestui ocol.

 





ANVenituri OcolPlăți către bugetul local
201812.983.039 5.667.938
20199.760.8661.910.772
202017.895.8004.118.016
202112.065.0451.820.200
202213.885.893.250.000
TOTAL66.589.83916.766.926

Concluzionăm că astfel de practici defectuoase în care oameni nepregătiți ajung să administreze instituții publice cu potențial financiar, au ținut România pe loc în ultimii 30 de ani.